medicinapreventiva@drmadalinapetre.com

Descoperă cartea “Miracolul Medicinei Preventive”

Autocunoaștere prin medicina preventivă Partea 2

by Oct 3, 2023Sanatate si starea de bine1 comment

Autocunoaștere prin medicina preventivă – Partea 2

Hai să vedem cum aplicăm această teorie a celor 5 elemente și acest joc al celor două energii Yin și Yang, la diverse aspecte din viața noastră pentru a continua procesul de autocunoaștere pe care l-am început în partea 1 a acestei serii de articole.

Voi începe prin a explica parcursul nostru în lume, de când zigotul (care a apărut prin fecundarea ovulului de către spermatozoid) se transformă în embrion, apoi în făt, urmează nașterea cu ieșirea în lume a nou-născutului care crește și se transformă în copil mic, apoi în preșcolar, preadolescent, adolescent, tânăr adult, adult, persoană matură și în final, persoană la vârstă a treia.

Începem cu perioada pe care o petrecem în pântecul mamei care corespunde etapei de Yin complet și este reprezentată de elementul Apă.

 Ce poate fi mai Yin decât timpul pe care îl petrecem în uter la întuneric, în liniște, în profunzime, la fel ca o sămânță care germinează în pământ și se pregătește să iasă la suprafață.
Chiar și după ce se naște copilul, în perioada de nou-născut, copil mic și preșcolar acesta se află tot în faza de Yin complet pentru că petrece mult timp în interior, doarme mult, are o lume interioară bogată (în special copilul mic care înțelege totul, dar se exprimă și interacționează cu mediul exterior cu greutate și stângăcie).

 Preadolescența este o fază de trecere și este reprezentată de elementul Pământ. În această etapă încep să se vadă la copilul școlar semne, uneori timide, ale intrării în adolescență.

Adolescența este etapa de tânăr yang și corespunde elementului Lemn, perioada în care copilul (la fel ca și un copac căruia îi cresc crengile și îi apar frunze și flori primăvara) începe să se transforme, începe să se înalțe, să capete caractere sexuale secundare feminine sau masculine (i se schimbă vocea, apare părul corporal care are o distribuție specifică în funcție de sex, se dezvoltă organele genitale, apare menstruația la fete, etc.). Acum este momentul în care ființa umană începe să se exploreze în cadrul unui proces de autocunoaștere, de multe acesta ori fiind inconștient.

Trecerea între adolescență și tinerețe se face tot prin intermediul elementului Pământ și este etapa în care se definesc trăsături fizice sau de comportament.

Tinerețea este etapa de Yang complet, corespunde elementului Foc și caracteristica acestei faze este acțiunea și energia la cote maxime. În această etapă se întemeiază familiile, apar copiii (fructele), persoanele au forță de muncă, o gândire pozitivă și fac față cu ușurință diferitelor provocări ale vieții.

Trecerea între tinerețe și maturitate se face  prin intermediul elementului Pământ și este acea perioadă în care adultul a căpătat experiență și astfel are capacitatea de a manageria situații complicate atât la job cât și în viața personală. Este de multe ori în posturi de conducere sau are o carieră de success, un job care îl satisfice, iar copiii cel mai probabil sunt adolescenți.

Maturitatea este etapa de tânăr Yin, corespunde elementului Metal, iar caracteristica acestei faze este reprezentată de capacitatea de sintetiza toate cunostiintele, experiențele, provocările assimilate de-a lungul timpului, de a le distila și de a opri ceea ce unei persoane îi trebuie cu adevărat pentru a merge mai departe, dând astfel drumul la ce nu mai este nevoie. De multe ori, în aceasta etapă din viață apare reconversia profesională, pentru că persoana are o gândire matură ce o ajută să decidă dacă drumul pe care a mers până acum este drumul ei cu adevărat sau trebuie schimbat pentru a-și trăi viața la cote maxime.

 De trecerea între maturitate și vârsta a treia este responsabil Pământul și este etapa în care o persoana este încă în forță și poate avea grijă de nepoți (de exemplu) sau își poate urma diverse pasiuni.

Vârstele a treia și a patra sunt etapele în care se face întoarcerea la Yin complet, ce corespunde elementului Apă, când persoana se mișcă mai greu, stă mai mult în casă, este mai liniștită și de multe ori îi este frig aproape permanent.

Cu siguranță ai reușit să-ți dai seama până acum în ce etapa a vieții tale te afli.
În partea a treia a acestei serii de articole voi vorbi despre relația cu partenerul și despre job din punct de vedere al teoriei celor 5 elemente.
Pentru a afla care sunt caracteristicile acestor 5 elemente, citește prima parte aici.

Sau citește despre cele 5 elemente aici !

Citește prima parte aici!

Dr. M. Petre

Dr. M. Petre

Medical doctor open to alternative medicine.

1 Comment

  1. IOANA

    Buna ziua, cu ajutorul dvs am inteles absolut totul. Astept cu interes partea a treia. Multumesc din suflet. O zi frumoasa.

    Reply

Leave a Reply