Autocunoaștere prin medicina preventivă Partea 3

by Oct 12, 2023Sanatate si starea de bine0 comments

Autocunoaștere prin medicina preventivă – Partea 3

Relația cu partenerul, la fel ca și viața noastră, se bazează pe dinamica dintre cele două energii: Yin și Yang, dar și pe tipul de personalitate al fiecăruia dintre parteneri. Voi aborda aici relația de cuplu doar din perspectiva dinamicii celor două energii Yin și Yang. Haide să vedem cum se aplică Teoria celor 5 elemente relației de cuplu și cum decurge acest proces de autocunoaștere.

Totul începe când cei doi parteneri se întâlnesc pentru prima dată. Mai întâi o privire, o strângere de mână, apoi o conversație care, dacă este plăcută, se prelungește și se termină cu schimb de numere de telefon sau cu o cerere de prietenie pe pagina de Instagram.

Această etapă corespunde în existența noastră fazei de zigot, în care cele două celule s-au întâlnit. Elementul care domină această perioadă din relație este Apa, care (așa cum poate v-ați dat deja seama) este elementul începutului și sfârșitului (fie că este vorba de un ciclu al naturii, de viața noastră, de o relație sau de orice altceva).

Aceasta este o fază de explorare a celeilalte persoane, de tatonare a ceea ce ne place, ceea ce nu ne place la celălalt, de explorare a beneficiului sau dezavantajului de a intra într-o relație cu persoana respectivă etc. Acest proces are nevoie de timp. Este similar procesului în care sămânța are nevoie să stea în pământ și să germineze pe parcursul iernii pentru a putea răsări din ea un lăstar sau procesului în care embrionul are nevoie să stea în uter pentru a se transforma în făt pentru ca apoi să se poată naște

Urmează trecerea din această fază de tatonare către faza de cuplu. Această trecere este guvernată de Pământ și în această etapă cei doi transformă întâlnirile ocazionale în întâlniri frecvente în care încep să se cunoască din ce în ce mai bine și să inceapă acest proces de autocunoaștere față de sine.

Momentul în care decid să formeze un cuplu marchează începutul elementului lemn. În această perioadă, cei doi parteneri petrec mult timp împreună, au parte de multă acțiune, pe toate planurile, dar și de certuri sau supărări care, de obicei, sunt de scurtă durată. Și dacă ne gândim că elementul lemn este asociat cu primăvara, putem crea o paralelă între acest anotimp și începutul unei relații în sensul în care uneori și primăvara, după mai multe zile călduroase ce au favorizat apariția frunzulițelor și a florilor, poate să vină o zăpadă, care însă este de scurtă durată și nu afectează profund plantele.

În timp, relația de cuplu începe să devină din ce în ce mai puternică și această trecere între faza de început și faza de relație stabilă este guvernată de elementul pământ

Când relația dintre cei doi parteneri este stabilă, apare dorința de a avea copii care să certifice cumva această stabilitate. Această etapă este guvernată de elementul foc, în care relația are forță, dinamism, stabilitate și se văd roadele acesteia prin apariția copiilor. Exact așa cum vara întreaga natură este în plină forță și ne dă din plin roadele ei.

Când copiii cuplului devin adolescenți, începe să se facă trecerea de la elementul foc către elementul metal, prin intermediul elementului pământ. Partenerii au o relație rezistentă, au clădit multe împreună, au trecut împreună prin diverse experiențe și își îmbină perfect forțele pentru a avea o familie frumoasă.

La vârsta a treia, zecile de ani petrecuți împreună le dă celor doi parteneri posibilitatea de a sintetiza înțelepciunea dată de experimentarea unei relații de cuplu și de a putea să ofere sfaturi despre viața în cuplu copiilor care acum sunt adulți și își întemeiază și ei o familie. Cel mai probabil apar și nepoții cu care, de regulă, sunt mai îngăduitori decât cu copiii pentru că știu cum să abordeze cu înțelepciune diferite situații apărute în viața acestora.

Aceasta este evoluția naturală a unui cuplu, dar ce se întâmplă atunci când cuplurile se destramă, atunci când se termină autocunoașterea?

Acest lucru se întâmplă atunci când există dezechilibre ce pot apărea în cadrul fiecărei etape. Să o luăm pe rând:

Dacă la începutul relației, când se află în elementul apă, nu-i dăm timp acesteia să “germineze”, adică după primele câteva întâlniri ne grăbim să trecem la faza de cuplu sau, din contră, o lăsăm prea mult în această fază, menținând întâlnirile ocazionale, luni de zile, este foarte probabil ca relația să moară în fașă (este ca și cum fie am planta sămânța la suprafața pământului și aceasta s-ar transforma într-o plantă ale cărei rădăcini sunt firave și nu au puterea să o hrănească și să o susțină, fie am băga atât de adânc sămânța în pământ încât lăstarul nu ar avea forța să iasă la suprafață).

În faza de cuplu, dacă cei doi parteneri se grăbesc să aibă copii și nu aduc relația de cuplu la maturitate sau dacă se obișnuiesc să fie doar ei doi mulți ani de zile, relația se poate distruge fie prin faptul că au apărut copiii într-un cuplu care nu este sudat și matur, fie copiii au apărut prea târziu și îi împiedică pe cei doi parteneri să mai aibă experiențele cu care erau obișnuiți (este ca și cum, fie am culege fructe care nu sunt coapte, fie le-am lăsa să se coacă prea mult; oricum ar fi, nu sunt bune de mâncat ceea ce ne-ar face să le aruncăm)

În faza de maturitate a cuplului, dominată de elementul metal, acesta se destramă de obicei atunci când apare plictiseala între cei doi parteneri. Aceștia s-au obișnuit de zeci de ani unul cu celălalt, autocunoasterea s-a încheiat, se cunosc foarte bine și dacă nu fac ceva pentru a readuce relația în faza de început (să reaprindă scânteia), este foarte posibil ca unul dintre parteneri, dacă nu chiar amândoi, să caute această fază de început într-o altă relație.

În următorul articol voi vorbi despre cum te poate ajuta Teoria celor 5 elemente să îți înțelegi job-ul sau afacerea și să te ajute și pe tine în procesul de autocunoaștere!

Apasă aici pentru a vedea partea 2!

Dr. M. Petre

Dr. M. Petre

Medical doctor open to alternative medicine.

0 Comments

Leave a Reply