medicinapreventiva@drmadalinapetre.com

Descoperă cartea “Miracolul Medicinei Preventive”

Autocunoaștere prin medicina preventivă Partea 4

by Oct 19, 2023Sanatate si starea de bine0 comments

Autocunoaștere prin medicina preventivă – Partea 4

Elementul Apă

Astfel, atunci când ne angajăm într-un job nu trebuie să trecem prin acea perioadă de probă de 3 luni. Aceasta este guvernată de elementul Apă. Această perioadă în care nu ne dăm seama dacă ceea ce urmează să facem în noul job este în concordanță cu dorințele noastre, dacă nu place, dacă nu aduce satisfacție, dar și dacă jobul este prea solicitant sau prea departe de casă și drumul este foarte obositor și asa mai departe.

Elementul Lemn

Dacă totul decurge conform dorințelor noastre și decidem să rămânem în acel job, intrăm treptat, treptat, cu ajutorul elementului Pământ, în faza dominată de elementul Lemn, în care suntem plini de dorință și entuziasm de a ne arăta nouă, dar și celorlalți că suntem buni în ceea ce facem sau că acțiunile noastre aduc valoare companiei unde lucrăm. În această etapă muncim mult, uneori poate peste program, dar și acumulăm multe cunoștințe și facem acest lucru cu entuziasm pentru că vrem să progresăm și, de ce nu, să avansăm ierarhic.

Elementul foc

Urmează trecerea în etapa guvernată de elementul Foc, în care ne implicăm în proiecte din ce în ce mai multe și mai complexe, începem să aplicăm lucrurile noi învățate în perioada precedentă și încep să se vadă roadele muncii noastre. Avem rezultate din ce în ce mai bune, suntem apreciați și începem să urcăm pe scara ierarhică.

Elementul Metal

Când am ajuns să stăpânim bine ceea ce facem, intrăm în faza guvernată de elementul Metal. Acum știm exact cât trebuie să muncim pentru a fi eficienți, suntem specialiști în domeniul în care activăm, suntem apreciați de colectiv și, de multe ori, suntem într-o poziție de conducere. Aceasta este etapa în care ne dăm seama că ne place cu adevărat din ceea ce facem și performăm în acel domeniu. Și din această etapă fie ieșim la pensie, fie găsim un subiect adiacent domeniului nostru de performanță, care ne stârnește interesul și care ne introduce din nou în faza de început, dominată de elementul Apă, dar de data aceasta, chiar dacă începem un nou ciclu, aducem în această ecuație experiența, știința și înțelepciunea acumulate de-a lungul anilor, pe care le folosim ca fundație pentru noul obiect al interesului nostru.

Bineînțeles că toate aceste treceri între etape sunt guvernate de elementul Pământ, care este elementul transformărilor și adaptărilor și cel care facilitează autocunoașterea individuală.

Ce se întâmplă însă dacă aceste etape sunt dezechilibrate și procesul nostru de autocunoaștere are de suferit?

Dacă la începutul carierei noastre, în acea etapă guvernată de elementul Apă, nu ne dăm timp să analizăm dacă într-adevăr este sau nu jobul pe care ni-l dorim, sau dacă, în ciuda faptului că nu rezonăm cu jobul ales, rămânem (poate pentru că suntem motivați că avem un salariu bun, sau pur și simplu că avem un salariu ce ne ia de pe umeri grijile zilei de mâine), vom intra în perioada guvernată de elementul Lemn, nepregătiți sau frustrați. Acest lucru va face ca, în ciuda faptului că vom acționa în diverse moduri pentru a ne arăta aptitudinile sau vom învăța multiple lucruri noi pentru a le îmbunătăți, să rămânem cu un permanent sentiment de insatisfacție sau frustrare.

Acest sentiment se va exprima în faza dominată de elementul Foc prin apariția roadelor muncii tale, dar nu la nivelul așteptărilor, pentru că nu faci ceea ce îți dorești cu adevărat. Acest lucru te va împinge să muncești și mai mult pentru a acoperi acel gol interior dat de neîmplinirea profesională. Ajungi în faza dominată de elementul Metal și îți dai seama că trebuie să scazi intensitatea muncii și, în cele mai fericite cazuri, te poți focusa pe un domeniu care îți aduce cât de cât satisfacție. Acum este momentul în care, dacă ai curaj, poți porni pe un nou drum care să rezoneze cu dorințele inimii tale.

De cele mai multe ori însă, ne oprim în această fază, aducând cu noi multe frustrări și neîmpliniri, și fie așteptăm pensia, când procesul de autocunoaștere s-a încheiat, în speranța că atunci când o să avem mai mult timp ne vom urma inima, fie facem acest lucru pentru că ne este frică că ne pierdem sursa de venit (și aici sunt persoanele pe care le auzim spunând “nu-mi place ce fac, dar unde să plec acum la vârsta asta, cine mă mai angajează pe mine la 50+ ani?”). Am muncit astfel într-un loc de muncă unde nu numai că nu am avut satisfacții, dar, mai mult, am stat în stres, nemulțumire și frustrare, ceea ce, cu siguranță, și-a pus amprenta pe sănătatea noastră.

Ce efecte au etapele dezechilibrate și autocunoașterea antreprenorului la nivelul bussiness-urilor?

În ceea ce privește un business, lucrurile se desfășoară similar cu jobul, în sensul că inițial există acea fază în care avem ideea/ideile de business, etapă care este guvernată de elementul Apă. Apoi începem să punem în practică acele idei, cu entuziasm, speranță, voință și multă muncă. Aceasta este etapa dominată de elementul Lemn. În etapa dominată de elementul Foc muncim și mai mult, dar încep să se vadă roadele muncii noastre și cu cât punem mai mult efort și pasiune în ceea ce facem, cu atât mai multe și mai satisfăcătoare (atât pe plan profesional cât și pe plan material) sunt roadele. Și vine etapa de maturitate a business-ului, în care ne dăm seama ce merge cu adevărat, ce ne aduce satisfacție și venituri și cu ce merită să mergem înainte și la ce merită să dăm drumul.

Atunci când aceste etape sunt dezechilibrate, lucrurile funcționează diferit. Astfel, dacă la început, atunci când avem ideea sau ideile unui business, nu dăm timp acestora să germineze și nu ne dăm timp nouă să observăm care idee este viabilă și care nu și ne grăbim să le punem în practică, suntem în acea etapă guvernată de elementul Apă și intrăm în etapa guvernată de elementul Lemn, nepregătiți. Ce înseamnă asta? Înseamnă că putem face un împrumut sau investi bani într-un proiect cu care nu rezonăm complet și care nu va fi de succes sau nici măcar viabil (în acest ultim caz, afacerea se oprește aici). În primul caz, în care continuăm cu un business în care nu credem cu toată inima, chiar dacă ne străduim, învățăm lucruri noi, ne perfecționăm, roadele nu vor fi pe măsura așteptărilor și acest lucru va determina dezamăgire sau frustrare și ultimul stres. Ajungem în etapa dominată de elementul Metal în care ne dăm seama că nu este o afacere de succes, dar, cu toate acestea, continuăm cu ea pentru că, de bine de rău, avem un profit și, la un moment dat, ne retragem la pensie sau o vindem sau pur și simplu o închidem pentru că nu mai este rentabilă. Am investit, astfel, timp și muncă într-un proiect cu care nu am rezonat încă de la început și care, chiar dacă ne-a adus ceva satisfacții, acestea nu au fost nici pe departe la fel de mari și de împlinitoare ca o afacere în care ne-am fi urmat inima.

Experiența mea prin prisma celor 5 elemente și al acestui proces de autocunoaștere

Și aici pot să vin cu exemplul personal în care am activat ca medic în propriul meu cabinet aproape 20 de ani. Am început activitatea în acest cabinet ca medic specialist de medicină internă, ulterior am dat examen de primariat, am devenit astfel medic primar, dar pentru că am avut dintotdeauna dorința de a studia, am ales să fac o nouă specializare: gastroenterologie, iar între timp am făcut și cursul de ecografie. În plus, cabinetul fiind al meu, am învățat și noțiuni de contabilitate, administrare, juridice și multe alte lucruri, dar pe care le simțeam ca și constrângeri care mă împiedicau să mă dezvolt în ceea ce îmi doream cu adevărat.

Ajunsesem să fiu apreciată profesional atât de către pacienți cât și de către colegii doctori, dar aveam un sentiment de neîmplinire care persista aproape tot timpul. Începând să mă dezvolt pe plan personal, am înțeles că suntem mai mult decât corpul fizic și această nouă perspectivă m-a făcut să înțeleg că, de fapt, eu nu îmi urmam, decât parțial, dorința inimii mele. Am plecat în Marea Britanie și m-am specializat în medicină energetică Eden, am urmat cursuri de uleiuri esențiale, remedii florale Bach, meditații și hipnoză. Astfel, în faza guvernată de elementul Metal, mi-am dat seama că business-ul meu medical, așa cum era el, nu mai era o opțiune pentru mine.

Am închis cabinetul și am plecat să-mi urmez dorințele inimii mele, iar sentimentul pe care îl am acum este ca și cum aș fi ieșit dintr-un tunel întunecat, în plină lumină. Desigur, am luat cu mine experiența profesională pe care am acumulat-o în cei douăzeci de ani de practică și care mă ajută acum să fac ca această nouă experiență să fie pe deplin împlinitoare.

În articolul următor voi vorbi despre organele din corpul nostru: de ce unele sunt considerate Yin și altele Yang, ce le deosebește, ce legătură există între element și organe și multe alte lucruri interesante.

Citește Partea a treia aici! Citeste partea 5 aici!

Dr. M. Petre

Dr. M. Petre

Medical doctor open to alternative medicine.

0 Comments

Leave a Reply