Teoria celor 5 elemente

by Mar 24, 2023Blog – Romana1 comment

Harta noastră genetică din punct de vedere energetic – Teoria celor 5 elemente

Teoria celor cinci elemente se bazează pe ideea că totul în univers este o manifestare a energiei și are ca premisă de bază faptul că există cinci rezonanțe fundamentale ale energiei în univers. Acest lucru înseamnă că lucrurile care au aceeași rezonanță vor fi legate între ele fiind manifestări ale aceleiași energii. Astfel , Universul este conceput ca având cinci energii sau rezonanțe fundamentale. Acestea sunt cunoscute sub numele de cele cinci elemente care sunt: Apă, Lemn, Foc, Pământ și Metal. Cele cinci elemente nu sunt statice. Ele se află într-o stare de schimbare constantă, așa cum sunt, de exemplu, anotimpurile. Primăvara urmează iarna, căreia îi urmează vara. Elementele au, de asemenea, o relație dinamică între ele. Cele cinci elemente sunt dependente una de cealaltă; se controlează reciproc și se creează reciproc. Energia celor cinci elemente se manifestă într-o combinație unică în câmpul energetic al fiecăruia dintre noi. Avem caracteristici ale fiecăruia dintre cele cinci elemente, dar de obicei sunt doua care domina și ne determina caracteristici fizice, emoționale, comportamentale precum și predispoziția către anumite afecțiuni fizice. Cunoscând aceste elemente și relația dintre ele este ca și cum am cunoaște harta nostra genetica din punct de vedere energetic.

Câteva caracteristici ale celor 5 elemente

 

 

 

Elementul Apă

Elementul Apă este yin suprem. Acesta este punctul cel mai de jos al unui cerc. Este atât începutul, cât și sfârșitul. Aici se încheie un ciclu și începe următorul. Elementul Apă este iarna. Soarele a apus în vest și se află acum în nord, de unde razele sale nu pot ajunge la noi. Este noapte; este frig. Este cel mai adânc și mai întunecat punct al unui ciclu. Yang-ul cald și luminos s-a estompat, atât cât se poate. Yang nu mai poate scădea și, prin urmare, începe în curând să crească din nou. Zilele devin din ce în ce mai scurte până la solstițiul de iarnă, pentru ca de a doua zi să se lungească din nou. Ca și trăsături de personalitate întâlnim: creativitatea și înclinația către a cunoaște menirea noastră pe pământ. Persoanele care au acest tip de personalitate sunt înclinate către artă, poezie, pictura , literatura. Au nevoie aibă propriul lor spatiu și timp; sunt înclinate către introspective și filozofie. Organele și structurile anatomice guvernate de elementul Apă sunt rinichii și vezica urinară, oasele, dinții și urechile. Emoția negativă ce dezechilibrează acest element este frica atât cea față de lucruri palapabile ( cum ar fi frica de căini) cât și față de lucruri imaginare ( frica de întuneric).

Elementul Lemn

Elementul Lemn este yang în yin sau yang tânăr. Este dimineața, este primăvara și este tinerețea. Acesta este locul în care potențialul Fazei de Apă se transforma în creștere. Sămânța care a zăcut adormită în pământ germinează și iese la lumină. Ramurile copacului cresc în sus și în afară. Peste tot există o multitudine de creșteri verzi. Primăvara se caracterizează prin abundență, schimbări rapide și o nuanță verde. Faza de Lemn are o energie foarte dinamică, care se caracterizează prin creștere și dezvoltare. Ca trăsături de personalitate întâlnim: dorință de explorare, aventura dar și de a fi lideri. Persoanele care au ca element dominant Lemnul sunt ambițioase, au un scop și sunt determinate -l atingă; iubesc adevărul și dreptatea. Organele și structurile anatomice guvernate de acest element sunt ficatul și vezica biliară, tendoane, ligament, sinoviale și ochii. Emoțiile negative care dezechilibrează acest element sunt: furia, frustrarea, lipsa de răbdare.

Elementul Foc

Focul este cea mai yang dintre toate fazele. Este numit yang în yang sau yang vechi, deoarece yang a atins punctul său cel mai extrem. De aici nu există decât o singură cale, și anume că yin va începe să crească și yang va scădea din nou. Acest lucru se observă atunci când soarele este cel mai înalt pe cer la amiază sau când soarele de vară este cel mai fierbinte. După solstițiul de vară, zilele devin mai scurte, iar nopțile mai lungi. Vara este perioada în care florile înfloresc cel mai frumos, înainte de a începe să se ofilească și să pălească. Ca trăsături de personalitate întâlnim: iubirea necondiționată și entuziasmul. Persoanele care au ca element dominant acest element sunt vesele, fac glume și le place fie tot timpul în centrul atenției. Organele și structurile anatomice guvernate de acest element sunt: inima, intestinul subțire, sistemul nervos simpatic, pericardul și vasele de sânge, limba. Emoția negative ce destabilizează acest element este anxietatea.

Elementul Pământ

Elementul Pământ este caracterizat de maturitate, fertilitate și nutriție. În sol se plantează semințele și se recoltează culturile. Acest element este puțin mai dificil de înțeles și de explicat în ciclurile anuale și diurne. Poate fi înțeles și ca echivalentul solstițiilor și echinocțiilor. Ca trăsături de personalitate întâlnim: dorința de a media conflicte și de a împăca persoane. Cei care au acest element element predominant sunt persoanele care iubesc fie înconjurați de rude sau prieteni, iubesc armonia și pacea. Organele și structurile anatomice guvernate de acest element sunt: stomacul, pancreasul, splina, dar și mușchii, gura. Emoția negativă care dezechilibrează acest element este grija constantă și excesivă față de cineva sau ceva.

Elementul Metal

Am ajuns la toamnă în ciclul de transformare. Yang este în declin, iar yin crește în putere. Acest lucru se numește yin în yang sau yin tânăr. Soarele coboară în vest. Este seară, lumina se stinge și întunericul crește. După căldura și lumina intensă a verii vine toamna, unde serile încep să devină mai lungi și zilele mai scurte. Există mai puțin zgomot și mai puțină activitate. Calmul și liniștea încep să se instaleze, dar există și un ușor sentiment de melancolie. Aerul este mai aspru și mai rece, iar primele înghețuri nocturne sunt pe drum. Chiar dacă durata zilei este aceeași la echinocțiul de toamnă, există o dinamică foarte diferită față de cea de la echinocțiul de primăvară. Ca trăsături de personalitate întâlnim: perfecționism, atenție la detaliu, minuțiozitate Persoana care are ca element dominant Metalul este ordonată și minuțioasă , orientată către științele exacte și pentru ea viața este ca un puzzle pe care de-abia așteaptă -l descifreze. Organele și structurile anatomice guvernate de acest element sunt: plămânul, colonul, pielea și nasul. Emoția negativă care dezechilibrează acest element este suferință după pierderea unei persoane, a unui animal sau chiar a unui obiect drag.

Ciclul generator sau creator

Relația dintre cele două elemente care se succed în acest ciclu este descrisă ca o relație mamă-fiu. Primul element este mamă pentru elementul care o urmează în ciclul generator. De exemplu, Apa este mama Lemnului. Ciclul generator poate fi văzut peste tot, nu numai în anotimpuri, așa cum a fost descris mai sus, ci și în toate aspectele vieții. Noaptea urmează seara și apoi este urmată la rândul ei de dimineață. Îl vedem, de asemenea, într-un ciclu de viață, în care o plantă răsare dintr-o sămânță și apoi înflorește, iar aceasta se transformă apoi în fruct și în cele din urmă în sămânță. Oamenii își încep viața indivizi neajutorați, incapabili să meargă, hrăniți de alții și incapabili să își controleze urinarea, pentru a sfârși din nou în aceeași stare optzeci de ani mai târziu.

Dr. M. Petre

Dr. M. Petre

Medical doctor open to alternative medicine.

1 Comment

  1. mirel_roxy13

    DOAMMA DOCTOR🤗💚🙏🤗 Cum ne dam seama care din elementele ne catracterizeaza?🙏 Eu simt ca PAMANT e la mine sunt si zodie de pamant TAUR! 🙏

    Reply

Leave a Reply